Aquariumvereniging Gracilis zet haar jarenlange succesrijke traditie van aquariumshows verder. Van 31 augustus tot 8 september staat de parochiezaal van Tongerlo opnieuw open voor jonge en minder jonge aquariumliefhebbers.

De leden van de aquariumclub hebben sinds hun jubileumjaar 2017 niet stilgezeten. Kort na hun 25e feesteditie zijn ze al begonnen met de voorbereidingen van editie nummer 26. Die is opnieuw veelbelovend. Eerst en vooral kunnen bezoekers opnieuw genieten van een dertigtal aquaria, waaronder enkele van 1,5m lang.

Verder zijn er ook enkele terraria. Nieuw dit jaar is de houten ontdekkershut. Hier kunnen de liefhebbers zelf voor ontdekkingsreiziger spelen en bijvoorbeeld slakken en wandelende takken spotten. Blikvanger van de show is zeker ook het grote zeeaquarium. Verder biedt Gracilis dit jaar de kans aan bezoekers om het water van hun huisaquarium te laten testen.

Dat een aquariumclub een heuse tentoonstelling op poten zet, begint stilaan uitzonderlijk te worden. Toch vindt Gracilis steeds voldoende enthousiasme bij haar leden. Voorzitter Chris Eurlings benadrukt daarbij het sociale weefsel van zijn club. "Gracilis is niet enkel een vereniging voor aquariumliefhebbers maar ook een vriendenclub.

We komen elke vierde vrijdag van de maand bijeen in het parochiehuis van Tongerlo en we praten daar niet enkel over vissen en waterplanten maar ook over wat ons daarnaast bezighoudt. We helpen mekaar waar we kunnen. We organiseren jaarlijks ook een barbecue en een teerfeest en nemen deel aan een aantal evenementen in de regio."

Gracilis doet haar uiterste best om de aquariummicrobe door te geven. Alle lagere scholen van Westerlo zijn inmiddels aangeschreven om gratis met de klas een kijkje te komen nemen en een workshop te volgen over hoe je een (school)aquarium begint. Voor kinderen tot 12 jaar is er gratis een gidsje verkrijgbaar. En ook aan de bejaarden wordt gedacht, want alle rusthuisbewoners van Westerlo zijn uitgenodigd voor een gratis bezoekje.

Geïnteresseerden kunnen de aquariumtentoonstelling van Gracilis van 31 augustus tot en met 8 september bezoeken in de Tongerlose parochiezaal aan de Trannoyplein 5. Op zaterdag en zondag is de zaal open van 10 tot 22 uur. Maandag tot vrijdag is de tentoonstelling te bezoeken van 17 tot 22 uur. Het inkomgeld bedraagt 3 euro (consumptie inbegrepen).